Geschiedenis
Gevierde acteurs, de grootste maestro's en de jongste talenten, allen betraden het podium in een van onze huizen: Musis & Stadstheater is al meer dan 100 jaar het kloppende culturele hart van Arnhem.
Musis
De concertzaal van Musis Sacrum (in de volksmond Musis) is al sinds 1847 het huis van muziek in Arnhem. De laatste 100 jaar is het ook het thuis van Phion.
Nieuwbouw en renovatie 2015-2017
Vanaf 2015 wordt er in samenwerking met de gemeente Arnhem, hard gewerkt aan een ingrijpende vernieuwing van Musis. In mei 2017 is de nieuwe Parkzaal in Musis gebruik genomen, een multifunctionele zaal met 1000 zitplaatsen en 1750 staanplaatsen en met opzienbarende glaswand aan de achterkant van het podium en de verbinding met het park. Eind 2017 is de historische Muzenzaal gerenoveerd. Vanaf januari 2018 staat de Muzenzaal weer te schitteren als sfeervolle locatie en concertzaal met behoud van de historische uitstraling.
lees meer over de zalen en foyers van Musis ►►
Huisgezelschap Musis
Bij Musis hebben wij 1 rijksgesubsidieerde huisgezelschap. Dit betekent dat grotendeels van de voorstellingen bij ons in première gaan.
Phion
Op 1 september 2019 fuseert Het Gelders Orkest(1889) met Orkest van het Oosten(1931). Sinds 1 juni 2020 opereert de nieuwe organisatie onder de naam Phion, orkest van Gelderland & Overijssel. Phion wil voor zoveel mogelijk mensen van betekenis zijn met live symfonische muziek. Het orkest biedt een grote variëteit in muzikale programma’s met als doel te vernieuwen en te verrassen. Phion, orkest van Gelderland & Overijssel zoekt nadrukkelijk het publiek op, binnen en buiten de concertzalen. Bij Phion valt voor iedereen iets te ontdekken.
Stadstheater
Stadstheater Arnhem staat op tweehonderd meter afstand van Musis. Introdans is sinds 1973 vaste huisbespeler van de grote zaal en zij brengt jaarlijks 5 premières uit in Arnhem.
Stadstheater Arnhem was de eerste schouwburg in Nederland die (in 1978) een nieuwgebouwde kleine zaal (vlakke vloer) aan het traditionele lijsttheater toevoegde. Dit om ruimte te maken voor de nieuwe theatervormen die zich in de jaren '70 ontwikkelden. Als gevolg daarvan is door de toenmalige schouwburgdirectie in 1985 de theaterwerkplaats InDependance opgericht. Deze theaterwerkplaats is vanaf augustus 2001 gehuisvest in Theater aan de Rijn onder de naam van 'Theaterwerkplaats Nieuwe Oost'.
Stadstheater Arnhem heeft een grote theaterzaal met 735 stoelen en een kleine zaal met 200 stoelen. Verder heeft Stadstheater Arnhem diverse foyers en een theatercafé.
lees meer over de zalen en foyers van het Stadstheater ►►
Huisgezelschap Stadstheater
Bij Stadstheater hebben wij 2 rijksgesubsidieerde huisgezelschappen. Dit betekent dat veel van de voorstellingen bij ons in première gaan.
Theater Oostpool
Theater Oostpool, één van de grotere rijksgesubsideerde toneelgezelschappen van het land,werd in 1953 opgericht. Het is de vijfde naam voor het beroepsgezelschap van Oost-Nederland dat al die tijd in Arnhem gevestigd is, eerst als Toneelgroep Theater, Theater, Theater van het Oosten en Toneelgroep Oostpool. En al die tijd werd het gekenmerkt door kwaliteit en vernieuwingsdrang.
Introdans
Dans in de ruimste zin van het woord onder de aandacht brengen van een zo groot mogelijk publiek. Dat is de missie van Introdans, al sinds de oprichting in 1971. De danskunst als doel op zich om van te genieten en tevens als middel om mensen erbij te laten horen, te verbinden en mee te laten doen.