Zoeken Menu
Sluit

Geschiedenis

Gevierde acteurs, de grootste maestro's en de jongste talenten, allen betraden het podium in een van onze huizen: Musis & Stadstheater is al meer dan 100 jaar het kloppende culturele hart van Arnhem. 

Musis

De concertzaal van Musis Sacrum (in de volksmond Musis) is al sinds 1847 het huis van muziek in Arnhem. De laatste 100 jaar is het ook het thuis van Phion.

Nieuwbouw en renovatie 2015-2017

Vanaf 2015 wordt er in samenwerking met de gemeente Arnhem, hard gewerkt aan een ingrijpende vernieuwing van Musis. In mei 2017 is de nieuwe Parkzaal in Musis gebruik genomen, een multifunctionele zaal met 1000 zitplaatsen en 1750 staanplaatsen en met opzienbarende glaswand aan de achterkant van het podium en de verbinding met het park. Eind 2017 is de historische Muzenzaal gerenoveerd. Vanaf januari 2018 staat de Muzenzaal weer te schitteren als sfeervolle locatie en concertzaal met behoud van de historische uitstraling.

lees meer over de zalen en foyers van Musis 

In juli 2020 zijn, onder leiding van wethouder Hans de Vroome, twee ruimtes in Musis hernoemd. Lezers van De Gelderlander werd gevraagd een nieuwe naam voor de Promenoir te verzinnen met als resultaat de Frombergfoyer. Eerder was al besloten tot het hernoemen van de Jubileumzaal tot de Van Beinumzaal.

‘We vonden de namen van de Promenoir en de Jubileumzaal in Musis minder goed herleidbaar,’ legt directeur Hans Verbugt uit, ‘en Musis & Stadstheater heeft al een tijd de wens om haar rijke historie meer in de spotlight te zetten. In samenwerking met De Gelderlander is er een prijsvraag uitgezet onder hun lezers voor een nieuwe naam voor de Promenoir.’

Uit de inzendingen heeft een jury, bestaande uit wethouder Hans de Vroome, Margreet van Gastel (voorzitter Raad van Toezicht Musis & Stadstheater), John Bruinsma (De Gelderlander) en directeur Hans Verbugt, gekozen voor de naam Fromberg, de oorspronkelijke architect van Musis. Al eerder waren er gesprekken met de Van Beinumstichting over een ereplaats voor deze beroemde Arnhemse dirigent in Musis. Dat heeft geresulteerd in de Van Beinumzaal, voorheen de Jubileumzaal.   

Over Fromberg
Hendrik Willem Fromberg is geboren in 1812 in Kleef, Nordrhein-Westfalen. Hij vestigde zich in 1840 in Arnhem als architect en projectontwikkelaar. Hij was zelfs even eigenaar van villa Bronbeek, dat hij verkocht aan koning Willem III, die er een riant paleis voor zijn moeder Anna-Paulowna liet bouwen. Hij richtte een stichting op die een verbetering van de leef- en werksituatie van arbeiders en handwerkslieden tot doel had. In 1846 nam hij nam het initiatief tot de bouw van Musis Sacrum, dat in 1847 gereed was. Aanleiding voor de bouw van Musis was een Nederlands-Duits zangconcours dat in Arnhem werd gehouden. Er waren toen twee zalen: de Grote Zaal en de Tuinzaal. Arnhem eerde de grote architect al eerder: in de wijk Heijenoord is de Frombergstraat. Hij overleed op 30 augustus 1882 en werd begraven op Moscowa.​​

Over Van Beinum
Eduard Alexander van Beinum (Arnhem, 3 september 1900 – Amsterdam, 13 april 1959) was een beroemd Nederlandse dirigent. In zijn vroege carrière werkte hij veel voor  de het Arnhemsche Orkest (later Phion). Vanaf 1931 werd hij geliefd tweede, en later chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Hij is geroemd voor de introductie van de symfonieën van Bruckner in Nederland, een blijvende specialiteit van het Concertgebouworkest. Later werd hij ook eerste dirigent bij het London Philharmonic Orchestra en chef-dirigent bij het Los Angeles Philharmonic Orchestra.

Huisgezelschappen Musis & Stadstheater

Bij Musis & Stadstheat zijn drie rijksgesubsidieerde huisgezelschappen. Dit betekent dat veel van de voorstellingen en concerten bij ons in première gaan.

Phion

Op 1 september 2019 fuseert Het Gelders Orkest(1889) met Orkest van het Oosten(1931). Sinds 1 juni 2020 opereert de nieuwe organisatie onder de naam Phion, orkest van Gelderland & Overijssel. Phion wil voor zoveel mogelijk mensen van betekenis zijn met live symfonische muziek. Het orkest biedt een grote variëteit in muzikale programma’s met als doel te vernieuwen en te verrassen. Phion, orkest van Gelderland & Overijssel zoekt nadrukkelijk het publiek op, binnen en buiten de concertzalen. Bij Phion valt voor iedereen iets te ontdekken.

Musis

Stadstheater

Stadstheater Arnhem staat op tweehonderd meter afstand van Musis. Introdans is sinds 1973 vaste huisbespeler van de grote zaal en zij brengt jaarlijks 5 premières uit in Arnhem.

Stadstheater Arnhem was de eerste schouwburg in Nederland die (in 1978) een nieuwgebouwde kleine zaal (vlakke vloer) aan het traditionele lijsttheater toevoegde. Dit om ruimte te maken voor de nieuwe theatervormen die zich in de jaren '70 ontwikkelden. Als gevolg daarvan is door de toenmalige schouwburgdirectie in 1985 de theaterwerkplaats InDependance opgericht. Deze theaterwerkplaats is vanaf augustus 2001 gehuisvest in Theater aan de Rijn onder de naam van 'Theaterwerkplaats Nieuwe Oost'.

Stadstheater Arnhem heeft een grote theaterzaal met 735 stoelen en een kleine zaal met 200 stoelen. Verder heeft Stadstheater Arnhem diverse foyers en een theatercafé. 

lees meer over de zalen en foyers van het Stadstheater 

 

Theater Oostpool

Theater Oostpool, één van de grotere rijksgesubsideerde toneelgezelschappen van het land,werd in 1953 opgericht. Het is de vijfde naam voor het beroepsgezelschap van Oost-Nederland dat al die tijd in Arnhem gevestigd is, eerst als Toneelgroep Theater, Theater, Theater van het Oosten en Toneelgroep Oostpool. En al die tijd werd het gekenmerkt door kwaliteit en vernieuwingsdrang.

Introdans

Dans in de ruimste zin van het woord onder de aandacht brengen van een zo groot mogelijk publiek. Dat is de missie van Introdans, al sinds de oprichting in 1971. De danskunst als doel op zich om van te genieten en tevens als middel om mensen erbij te laten horen, te verbinden en mee te laten doen.

Stadstheater (Schouwburg)