Precies tachtig jaar nadat Nederland werd bevrijd, komt Niki Jacobs met Getuigenissen: “Op deze avond vertel ik de verhalen van hen die het ondenkbare hebben meegemaakt, leen ik mijn stem uit aan hen die zelf niet meer kunnen spreken”. In Arnhem staat deze voorstelling in de aanloop naar Bridge to Liberation.
Niki Jacobs: “Op deze avond neem ik je mee langs de getuigenissen van het onvoorstelbare, naar die gebeurtenissen die de verbeeldingskracht te boven gaan. Het podium waar ik vanavond op sta stel ik in dienst van de waarheid. Van dat wat heeft plaatsgevonden. Het zijn de woorden en melodieën, geschreven en gezongen die ik meeneem op deze avond. Het zijn niet mijn woorden, het zijn ook niet mijn liederen, het zijn niet mijn ervaringen, het is niet mijn waarheid. Ik ben niet meer dan een doorgeefluik. Door een stem te geven aan de getuigenissen van hen die het ondergaan hebben, komen deze mensen weer even tot leven en zijn ze niet slechts slachtoffer - een van de miljoenen die stierven - maar mensen. Individuen, mensen zoals jij en ik, die gewoon een poging hebben gedaan tot leven.”
Getuigenissen opgetekend in onder andere de boeken Babiy Yar (over massaslachting nazi's in Oekraïne 1941), Bij ons in Auschwitz (Arnon Grunberg), Amor Fati (Abel Herzberg over Bergen-Belsen) en De keuze (Edith Eger over Auschwitz) zijn de basis voor deze voorstelling van Niki Jacobs.
Jacobs zingt in het Jiddisch (de taal van de Europese Joden), het Hebreeuws (de taal van oude testament), Engels, Duits en Nederlands. De Nederlandse liedteksten voor deze voorstelling zijn geschreven door Brigitte Kaandorp en Jan Beuving. Samen met haar ensemble slaat zij met deze voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu.
► Niki Jacobs
Niki Jacobs is een Nederlandse zangeres en een van de belangrijkste vertolkers van het Jiddische lied. Opgeleid in Nederland, Londen en New York, begon ze met Nikitov en richtte zich later volledig op Jiddische muziek. Ze bracht meerdere albums uit en trad internationaal op, met voorstellingen als The Ballad of Mauthausen. Haar muziek slaat een brug tussen verleden en heden. Naast haar muzikale werk schrijft ze columns voor diverse kranten en blijft ze de Jiddische traditie vernieuwen.
► Deze voorstelling staat in de theateropstelling in de Muzenzaal van Musis
Het Stadstheater wordt verbouwd. In de tussentijd kun jij blijven genieten van goed theateraanbod. Het merendeel van onze programmering blijven wij aanbieden zoals je gewend bent. Dit doen we op andere locaties, voornamelijk in Musis, waar de twee zalen afwisselend omgebouwd worden tot volwaardige theaterzalen. In de Muzenzaal staat een tijdelijke tribune, zodat er een vlakkevloerzaal ontstaat, zoals de kleine zaal van het Stadstheater.