Theater na de Dam. Double Bill van Elize Kuiper en Jesper Pouw samen met studenten van Rijn IJssel, in samenwerking met Musis & Stadstheater Arnhem.
Arnhemse makers Elize Kuiper en Jesper Pouw maken voor Theater Oostpool een Double Bill: twee korte voorstellingen over Arnhem in de Tweede Wereldoorlog. Samen met studenten van Rijn IJssel onderzoeken ze wat ‘verzet’ betekent, zowel toen als nu.
Eén groep gaat hierbij in op het orkest van Musis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat verschillende muzikanten een Joodse achtergrond hadden, mochten zij van de bezetter niet meer meespelen. Samen met de studenten onderzoekt maker Elize Kuiper verschillende leden van dat orkest, hoe deze muzikanten zich verhielden tot dit verbod en wat de waarde van kunst is in tijden van crisis.
De andere groep verdiept zich, onder leiding van maker Jesper Pouw, in het verhaal van burgemeester Henri Bloemers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog burgemeester van Arnhem was. Burgemeester Bloemers besloot niet af te treden tijdens de bezetting, omdat hij wist dat er dan een NSB’er op zijn post zou komen. Wat kunnen we nu leren van de onmogelijke positie waarin Henri Bloemers zich bevond? En hoe kunnen we, net als Burgemeester Bloemers, hoop blijven houden in donkere tijden?
▶ Beide voorstellingen duren ongeveer een half uur en worden achter elkaar gespeeld in de Balkonzaal.
Theater na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.