Adriaan van Dis
Omarm het ongemak
Omarm het ongemak. Blijf lenig van geest.
Met zijn rijke literaire oeuvre en veelzijdig televisiewerk levert Adriaan van Dis een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse cultuur en literatuur. Zijn werk is geliefd bij lezers van verschillende leeftijden en achtergronden.
Adriaan van Dis is al veertig jaar een bekende persoonlijkheid in Nederland. In 1983 schreef hij zijn eerste boek, Nathan Sid, en hetzelfde jaar debuteerde hij als televisiepresentator met Hier is….Adriaan van Dis, dat negen jaar lang werd uitgezonden. Hij presenteerde tevens Zomergasten bij de VPRO. De zevendelige tv-reeks voor dezelfde omroep Van Dis in Afrika werd beloond met de Zilveren Nipkowschijf. Al jarenlang is hij een graag geziene gast in de talkshows.
Hij schreef vijfentwintig boeken. In de beginjaren negentig schreef hij een aantal reisromans, waaronder Het beloofde land en In Afrika. Daarna volgden uiterst succesvolle romans als Indische duinen, Dubbelliefde, Familieziek, De wandelaar, Leeftocht en Tikkop uit. Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat. Daarna volgden nog De Zuid-Afrikaboeken, In het buitengebied, KliFi, de Parijsboeken en Vijf vrolijke verhalen. Zijn boeken zijn buitengewoon succesvol. Tien drukken is normaal, 25 drukken geen uitzondering. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald.
Met zijn roman Ik kom terug won hij in 2015 de Libris Literatuurprijs. In datzelfde jaar werd hij bekroond met de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. In mei 2022 is hij benoemd tot eredoctor aan de faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Zijn werk is autobiografisch, maar dat is niet per se hetzelfde als waar gebeurd. Of zoals hij het zelf zegt: Alles is waar, behalve wat ik heb verzonnen.
Elke twee weken op zaterdag verschijnt een nieuwe aflevering van zijn eigen podcast: Van Dis Ongefilterd.
In het najaar van 2023 verscheen zijn nieuwste roman Naar zachtheid en een warm omhelzen, ook weer een bestseller. Begin 2024 verscheen zijn essay De kolonie mept terug gebaseerd op de Rudy Kousbroeklezing.
In dit theatercollege probeert Adriaan van Dis Naar zachtheid en een warm omhelzen te verbinden met De kolonie mept terug. Twee boeken over een andere kijk op het verleden: een roman én een persoonlijk essay. Van Dis ontleedt op eerlijke en humoristische wijze de ideeën waarmee hij is opgevoed. Hoe kijken we nu naar de positie van de vrouw en naar ons koloniaal verleden? De wereldorde kantelt en wat heeft dat met de Europese geschiedenis te maken? Hoe blijven we mentaal lenig voor de toekomst? Vragen die tijdens het theatercollege op speelse en ernstige wijze ter sprake komen.
Wat precies ter sprake komt, weet niemand, geen enkel theatercollege is hetzelfde.
► Na afloop vindt een meet & greet plaats met Adriaan van Dis.