Dear Winnie,
Noord Nederlands Toneel & KVS
Deze voorstelling heeft een nieuwe datum (17 februari 2020) vanwege werkzaamheden aan onze toneelhijsinstallatie in de Grote Zaal van het Stadstheater.
Over de aanstekelijke kracht van uitzonderlijke vrouwen, in het spoor van Winnie Mandela.
Hoe is het om vrouw, zwart en activist te zijn? Wanneer kom je in opstand? Wanneer offer je je persoonlijkheid op voor een groter verhaal? KVS-gezichten Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens verbinden de verhalen van negen actrices, zangeressen en performers uit de Afrikaanse diaspora met dat van Winnie Mandela. Zo worden kleine menselijke verhalen verweven met een groot verhaal uit onze geschiedenis.
Kracht, hoop en strijdlust
Een voorstelling met veel muziek vol kracht, hoop en strijdlust. Tijdens de anti-apartheidsstrijd stuurde ANC-verzetstrijder Maurice Mthombeni (vader van regisseur Junior Mthombeni) een brief aan Winnie Mandela. Die brief werd echter onderschept en door de apartheidsregering in de nationale krant van Zuid-Afrika geplaatst - om zo tweespalt te zaaien binnen het ANC. Maurice Mthombeni vluchtte naar Europa en zette van daaruit de strijd verder.
Immense kracht
Voor Junior Mthombeni staat Winnie Mandela symbool voor een progressieve kracht binnen het door apartheid verdeelde Zuid-Afrika. De voorstelling gaat niet alleen over Winnie die, ondanks vernedering, misbruik, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, zoomt in op mensen die vandaag hun eigen strijd voeren. Waar halen zij hun immense kracht vandaan?
Na de gevierde voorstellingen Rumble in da jungle, Reizen Jihad en Malcolm X is het verhaal van Winnie Mandela een evidente volgende stap voor Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens. Laat je onderdompelen in dit inspirerende verhaal tijdens een wervelende voorstelling vol muziek.
Wie was Winnie?
Nomzamo Winnifred Zanyiwe Madikizela (Winnie Mandela, 1936-2018) maakte als jonge sociaal werkster kennis met het verboden ANC waar ze actief werd in de vrouwenbeweging en niet veel later met een van de belangrijkste leiders daarvan, Nelson Mandela. Niet lang na hun huwelijk werd Nelson Mandela tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Buiten de gevangenis zette Winnie zijn strijd voort en ze werd een van de belangrijkste activisten van het ANC. Dat maakte haar tot een doelwit van de apartheidsregering, die haar eerst zonder veroordeling in eenzame opsluiting plaatste en daarna verbande naar het afgelegen Brandford. Door het werk van haar man voort te zetten legde ze de fundering voor de onderhandelingen tussen het ANC en apartheidsregering na de vrijlating van haar man in 1990. Zij had wel radicalere politieke opvattingen dan Nelson wat ongetwijfeld een rol heeft gespeeld bij hun echtscheiding en scheiding van politieke wegen. Tot haar dood bleef Winnie ongekend populair in de townships van Zuid-Afrika waar ze Mama Winnie genoemd wordt.
Deze voorstelling is uitgesloten van eventuele kortingen, klik hier voor meer informatie.
In de pers
'Thrilling homage to the flawed mother of South Africa'
'originele, en bij vlagen schitterende voorstelling, die inhoudelijk op bepaalde momenten behoorlijk ongemakkelijk is.'
'Een spetterende voorstelling'
'een gevarieerde performance, waarin allerlei verschillende stijlen en genres door elkaar heen lopen'
'Dear Winnie, is een statement, een eruptie van betrokkenheid, engagement, 100 procent energie en geldingsdrang in een indrukwekkende collagevoorstelling die binnenkomt.'