Pantaleon
Holland Baroque
Hoe klinkt een vergeten en verloren gewaand instrument als de pantaleon? Dit wonderlijk instrument, uit de tijd van Bach, Händel en Telemann, komt voort uit het psalterium en het hakkebord. Holland Baroque gaat met Franziska Fleischanderl op zoek naar deze onbekende klankwereld op een speciaal voor dit concert gebouwde reconstructie van het instrument. Werk van onder anderen Telemann zoals het nog niet eerder klonk.
PROGRAMMA
Werken van onder anderen Telemann, Kuhnau, Reutter
Pantaleon Hebenstreit geldt als de ontwerper van de pantaleon, een immens soort hakkebord bespannen met darmsnaren die via toetsen met hamertjes worden aangeslagen. Hij was zelf de beste bespeler van zijn eigen vinding. Deze dansmeester, violist en toetsenist maakte na een korte periode aan het hof van Eisenach, waar ook Telemann werkte, furore met de pantaleon tot in Italië en het hof van Versailles. Na zijn dood in 1750 zetten zijn leerlingen het werk voort, maar rond 1800 verdween zijn vinding van het toneel.
De Oostenrijkse Franziska Fleischanderl begon ooit op het Oostenrijkse hakkebord, de Hackbrett die in de volksmuziek aldaar nog een grote rol speelt. Gaandeweg kwam ze bij het kleinere psalterium terecht en ontdekte ze veel originele barokmuziek voor het instrument. Ze kwam veel onontgonnen muziek tegen en zo stuitte ze ook op de pantaleon en de spaarzame muziek daarvoor. Hiermee opent ze weer een nieuwe klankwereld aan barokmuziek.
MUSICI
Holland Baroque o.l.v. Judith en Tineke Steenbrink
Franziska Fleischanderl – pantaleon