LEAR
Dood Paard
Met een anti-patriarchale blik werpt Dood Paard een nieuw licht op King Lear.
In een tijd waarin oude machthebbers, CEO’s, presidenten en dictators hun greep op de wereld willen behouden en verstevigen, werpt Dood Paard met een anti-patriarchale blik een nieuw licht op King Lear. Hoe laat de oudere generatie de maatschappij achter voor haar kinderen? Waarom is het zo moeilijk om de controle los te laten over een wereld waarin zij niet meer hoeven te leven? Wat is waar, wat is fake? Wat is waanzin, wat is wijsheid? Wie is er werkelijk te vertrouwen?
Lear is in de winter van zijn leven en besluit zijn rijk op te splitsen en onder zijn dochters te verdelen. De grootte van het erfdeel hangt af van de liefde die de dochters aan hun vader betuigen. De twee oudste dochters, Goneril en Regan vleien Lear en putten zich uit in liefdesverklaringen. De jongste, Cordelia, zijn oogappel, weigert mee te doen aan deze poppenkast en vindt dat haar liefde voor zich spreekt. Daarop ontsteekt Lear in woede onterft haar en verbant haar naar Frankrijk.
King Lear is een van de meest complexe stukken van Shakespeare met veel personages en plotlijnen. Dood Paard vertaalt het origineel zelf en maakt een razend actuele en haarscherpe bewerking.
CREDITS
Van en met: Manja Topper, Tomer Pawlicki, Jorn Heijdenrijk, Pablo Fontdevila, Ruben Westendorp, Yousra Boukantar, Abdelkarim El Baz en Ramses van de Hurk
Op het toneel staan: Yousra Boukantar, Abdelkarim El Baz, Manja Topper, Tomer Pawlicki, Jorn Heijdenrijk.
► Dood Paard
Dood Paard is een toonaangevend toneelgezelschap, dat de wereld bekijkt vanuit een kritische houding, met humor en een optimistische overtuiging dat het intellect en de creativiteit van de mens tragedie kunnen overstijgen.
► Deze voorstelling staat in de theateropstelling in de Muzenzaal van Musis
Het Stadstheater wordt verbouwd. In de tussentijd kun jij blijven genieten van goed theateraanbod. Het merendeel van onze programmering blijven wij aanbieden zoals je gewend bent. Dit doen we op andere locaties, voornamelijk in Musis, waar de twee zalen afwisselend omgebouwd worden tot volwaardige theaterzalen. In de Muzenzaal staat een tijdelijke tribune, zodat er een vlakkevloerzaal ontstaat, zoals de kleine zaal van het Stadstheater.