Lunchlezing: Muziek en het jonge brein (geannuleerd)
Over de kracht van muziek
De lunchlezing is geannuleerd, kaartkopers zijn via de mail op de hoogte gebracht.
De invloed van muziek is opmerkelijk. In deze lunchlezing vertelt Ben van Cranenburgh over de kracht van muziek en hoe het brein hierop reageert.
► De lunchlezing is inclusief een lunch.
De invloed van muziek is opmerkelijk. Mensen gaan uit hun dak op popconcerten, verstijfde Parkinson-patiënten maken ineens danspasjes, kinderen beginnen te springen. Muziek bereikt vele uithoeken van het brein. Beeldvormend onderzoek na de jaren '90 heeft dit duidelijk in kaart gebracht. Bij actief muziek maken (zingen, muziekinstrument) ontstaan nieuwe koppelingen tussen sensoriek en motoriek, zogenaamde audio-motor-koppelingen. Ieder muziekinstrument verwerft zo zijn signatuur in het brein: specifieke knooppunten en verbindingen binnen neurale muzieknetwerken. Ook hersengebieden die betrokken zijn bij emoties worden beïnvloed: muziek kan mensen helpen uit een depressie of andere crisis te komen. Neurale muzieknetwerken overlappen met andere netwerken. Hierdoor kan muziek ook een invloed hebben op de ontwikkeling van andere vaardigheden, bijvoorbeeld taal. Dit neurowetenschappelijk gedachtegoed nodigt uit om muziek een belangrijke en vaste plaats te geven in onze samenleving: op scholen en in zorginstellingen. Toegang tot muzieklessen moet weer laagdrempelig en voor iedereen betaalbaar gemaakt worden.
Ben van Cranenburgh
Ben van Cranenburgh is neurowetenschapper. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte daarna vele jaren als wetenschappelijk onderzoeker, o.a. bij het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek (neurofysiologie-onderzoek) en bij het Revalidatie Centrum Amsterdam (klinisch onderzoek bij CVA-patiënten). Ben houdt zich intensief bezig met het overbruggen van de (te grote) kloof tussen wetenschap en praktijk, op het gebied van neurorevalidatie, sport, onderwijs en muziek. Van zijn hand verscheen o.a. de zesdelige boekenreeks “Toegepaste Neurowetenschappen” (uitgegeven bij Bohn/Stafleu/Van Loghum te Houten), alsook diverse boekjes voor een breder publiek, zoals Pijn, waarom? en Oorlog en brein. Ben is ook musicus. Speelt klarinet, piano en altviool in diverse ensembles. Hij was solist bij het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) en was een van de pioniers van het Asko-ensemble (voor hedendaagse muziek). In het boekje “Muziek en brein” (2018) combineert Ben zijn inzichten in de neurowetenschappen met zijn ervaringen in het actief musiceren.
► Interessante sprekers in combinatie met een verzorgde lunch voor € 15,00. Kom tijdens de lunch naar Musis voor een inspirerende pauze.