Showtime én sereniteit: pianovirtuozen van de 19e eeuw
Piano Biënnale 2023
PROGRAMMA
Clara Schumann – Variationen über ein Thema von Robert Schumann, op. 20
Johannes Brahms – 3 Intermezzi, op. 117
Johannes Brahms – 6 Klavierstücke, op. 118
Franz Liszt – Schlaflos! Frage und Antwort, S.203
Franz Liszt – Nuages gris, S.199
Franz Liszt – Csárdás macabre, S.224
We zijn in de 19e eeuw. Clara Schumann is een leeuwin op het klavier en heeft een indrukwekkende carrière als solopianist. Met haar meesterlijke spel toert ze door Europa en zorgt en passant voor het ontstaan van het pianorecital zoals we dat nu kennen. Ze componeert ook graag, maar wordt al vroeg in haar leven tegengehouden door haar man. Wie weet wat er anders nog meer ontstaan was…
Componist Johannes Brahms is stapelverliefd op haar. Een onmogelijke liefde, want Clara is getrouwd met Robert Schumann. Zijn muze inspireerde Brahms wél tot de geniale korte werken die hij aan haar opdroeg en die die je vanavond hoort. Er klinkt niet alleen een verliefde Brahms, maar, op het einde van zijn leven, ook een moderne: horen we daar al een randje Schönberg?
Ondertussen is er ook die andere klavierleeuw en componist, Franz Liszt. Net als Clara Schumann is hij met zijn concerten en virtuoze spel een grondlegger van het pianorecital. Was hij aanvankelijk een heuse showman achter de toetsen, laat in zijn leven componeert hij opvallend verstilde muziek. Enrico Pace, winnaar van het Liszt-concours en graag geziene pianist op de Nederlandse podia, is de ideale vertolker van de muziek van vanavond.
► Dit concert is onderdeel van de Piano Biënnale. Bekijk hier het hele programma van de Piano Biënnale 2023.
► Grenzeloos, baanbrekend en bevrijdend: Free the piano! Piano Biënnale 2023
Iedereen weet wat een piano is. Maar het instrument zag er niet altijd zo uit en klonk ook behoorlijk anders: het heeft door de eeuwen heen grote innovaties meegemaakt. Door componisten werd het gebruik van de piano steeds verder uitgerekt: van het klavecimbel – dat trouwens ook niet uit het niets ontstond – tot de synthesizers van nu. Veranderde de muziek het instrument, of is het andersom?
Tijdens de tweede editie van Piano Biënnale ontdek je de baanbrekende uitvindingen die componisten en pianisten door de eeuwen maakten. We beginnen bij Bach en eindigen bij kunstenaars van nu, als Mathilde Wantenaar en Rami Khalifé. We hebben klavecimbels, fortepiano’s, piano’s waarmee geknoeid is – piano’s van toen, nu en van de toekomst. Natuurlijk bespeeld door grote sterren. Free the piano!
MUSICI
piano: Enrico Pace